Azienda Agricola Brovia

Castiglione Faletto (Piemonte)

Le millésime 2016 dans le Piémont est d’un rare équilibre. Des fruits parfaitement mûrs et des vins ou rien ne dépasse: tanins, acidité et alcool en parfaite harmonie, permettant au Nebbiolo d’être aussi expressif qu’il peut l’être. J’ai demandé à un ami, marchand de vins italiens de grand renom, si les 2016 étaient vraiment aussi bons que ce qu’on le dit. Sa réponse : “mind blowing”. Il n’est pas seul, les critiques sont unanimes :


"The 2016 vintage is game-changing. You'll want to buy some, and you can hardly go wrong. When I reread my tasting notes on the 2016 Barolo vintage I sat back in surprise. Generally considered a rather stingy scorer, I didn’t recognise myself. Hardly any wine I came across during a full week of visits and tastings in the Langhe last month merited a score lower than 17.5, I felt, and I was also generous with my 18-point scores, something very rare for me."

- Walter Speller, Jancisrobinson.com
 

"The young 2016 Barbarescos are some of the most compelling young wines I have tasted in twenty years of visiting the region. Many of the 2016s are still in barrel, but the picture that is starting to emerge from wines I tasted in bottle and cask is of a very high quality vintage with the potential to be truly extraordinary. In tasting, the 2016s are extraordinarily harmonious. The extended growing season yielded wines with healthy Nebbiolo fruit, soaring aromatics and perfectly ripe, super-polished tannins. A number of producers told me they had both healthy maturities and low pHs in 2016, a combination that is unusual. Stylistically, the 2016s remind me of the 2004s, but with more fruit and the added finesse that comes with another dozen years of experience in farming and winemaking. The best 2016s I tasted are positively dazzling. Most of the 2016s have only recently been bottled, and yet their quality is evident.”
- Antonio Galloni, Vinous

 

Depuis peu nous représentons Fratelli Brovia : un des joyaux du Piémont. La même famille y fait du vin depuis 1863, dans un domaine qui a su rester à taille humaine (19 ha) et s’est concentré sur la qualité : achetant au fil de l'eau les meilleures parcelles des plus beaux crus de Castiglione Falletto et de Serralunga: Rocche, Villero, Brea… 

Brovia est un vrai plaisir : des vins dignes des plus grandes bouteilles bourguignonnes à des prix non-spéculatifs. Les 4 “crus” Barolo (Garblet Sue, Rocche, Villero, Brea vigna Ca’Mia) sont superlatifs de qualité, comme d’habitude à cette adresse. Le Barolo “normale” était décrit par Galloni dans le dernier très grand millésime (2013) comme "one of the best straight Barolos readers will come across, and one of the very finest values in high-end wine. Don't miss it”. Dans l’attribution des crus, nous privilégierons ceux qui équilibrent leur demande entre les crus et le “normale” (pas un grand sacrifice, en toute honnêteté, mais c’est important pour le domaine).

De grands vins du Piémont, aux notes de roses, balsamiques et de goudron.

A déguster avec des mets italiens - charcuteries, fromages, pâtes, préparations à base de tomates.  Un régal !

Appellations

Barolo 2016

Barolo Garblet Sué 2016

Barolo Brea vigna Ca'Mia 2016

Barolo Villero 2016

Barolo Rocche di Castiglione 2016

Barolo Rocche Villero Reserva 2005

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